ÄNTLIGEN!

ÄNTLIGEN!

Äntligen får vi lära känna ännu ett nytt och spännande författarskap!

Ja, hyllorna på Härnösands bibliotek ekar tomma på årets litteraturpristagare, men inom kort blir det naturligtvis ändring på det. Inget glädjer oss mer än att få upptäcka nya intressanta författarskap, få ny kunskap och att dyka ner i, för oss, outforskade bokvärldar.

"Nobelpriset i litteratur år 2021 tilldelas romanförfattaren Abdulrazak Gurnah, född på Zanzibar och verksam i England, ’för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter’."

Så lyder Svenska akademiens pressmeddelande, och vi längtar efter att förkovra oss i Gurnahs romansamling. Eftersom vi misstänker att ni också gör det så lovar vi att fylla hyllorna så snabbt vi bara kan.

Våra varmaste gratulationer till Abdulrazak Gurnah!Om Abdulrazak Gurnah:

Gurnah debuterade 1987 med Memory of Departure. Genombrottet kom dock 1994 med boken Paradise, som nominerades till Bookerpriset och finns översatt till svenska. Ytterligare en bok av Abdulrazak Gurnah finns översatt till svenska, The Last Gift (Den sista gåvan).Abdulrazak Gurnah är född 1948 på Zanzibar. Han är en tanzanisk författare och litteraturkritiker. Idag är han verksam vid universitetet i Kent, Storbritannien där han undervisar i engelska och litteraturvetenskap.

Enligt översättaren Helena Hansson är han ”… en inkännande berättare och skildrar gripande livsöden utan stora åthävor”.

Bibliografi:

Memory of Departure (1987)

Pilgrim’s Way (1988)

Dottie (1990)

Paradise (1994) (Paradiset, översättning Helena Hansson, Celander, 2012)

Admiring Silence (1996)

By the Sea (2001)

Desertion (2005)

The Last Gift (2011) (Den sista gåvan, översättning Helena Hansson, Celander, 2015)

Gravel Heart (2017)

Afterlives (2020)

 

Sök

Språk