eMedborgarveckans höjdpunkter

eMedborgarveckans höjdpunkter

Så har ännu en späckad eMedborgarvecka passerat, med finalen Digitalidag under fredagen. Här kan du läsa mer om aktiviteterna och föreläsningarna som blev succé!

Många var programpunkterna som låg utspridda över veckan, men några var lite extra minnesvärda.

Vi smygstartade med att visa kommunens välfärdsteknik. Under rubriken Ska robotar ta hand om min pappa? förklarade Anders Isander Karlsson från socialtjänsten hur teknik kan bidra till ökad självständighet i hemmet. 

Under måndagen uppmärksammades World Mental Health Day med föreläsningar och en mässa. Det hela arrangerades av Hjärnkoll Västernorrland i samarbete med biblioteket, 1177 och flera lokala och nationella organisationer för psykisk hälsa. Det var första gången dagen uppmärksammades med ett större evenemang i Västernorrlands region.
– Det känns som att vi gemensamt ha lyckats med att lägga en viktig grundbyggsten för framtiden, som vi kan använda för att främja hälsan både psykiskt som fysiskt, säger Johanna Hanson, samordnare på Hjärnkoll Västernorrland. Gemensamt kan vi komma väldigt långt och skapa möjligheter för att förebygga psykisk ohälsa.

Veckan fortsatte med mycket fokus på bibliotekets och kommunens egna digitala tjänster och i fredags under Digital Idag var programmet synnerligen späckat. Europa Direkt Härnösand anordnade en föreläsning med Mattias Beijmo, författare och digitaliseringsexpert, om fördelar och risker med vårt digitala liv och hur EU lagstiftat kring det.

Senare under dagen fick vi äntligen inviga DigidelCenter. En egen fysisk plats för nyfikna, kreativa och kunskapstörstande besökare. Invigningstalade gjorde Johan Sundqvist, ordförande för Kulturutskottet i kommunfullmäktige. Ett inspirerande tal om vikten av att ha en vän som guidar en i det okända och smått kaotiska satte på ett träffande vis fingret på vad Härnösands bibliotek strävar efter att DigidelCenter ska vara.

Under fredagen hade vi även besök av Riksarkivets Mona Bergman, Patrik Petterson som pratade om kommunens digitala kartor, Hola folkhögskola som berättade om spelmusik, Statens Servicecenter och tjänstepersoner från kommunens IT- och samhällsavdelning.

På det hela sammantaget var veckan både välbesökt och lärorik. Biblioteket kommer att fortsätta utveckla och utöka DigidelCenter Härnösand med ny inspiration och flera goda samarbetspartners.

Vad vill DU göra i vårt DigiDel-rum?

 
Amer och Olle från biblioteket ser glada ut vid ett bord på mässan för World Mental Health Day. På bordet syns skyltar och broschyrer om biblioterapi. Anders Isander Karlsson från socialtjänsten berättar om kommunens välfärdsteknik för en publik.
Närbild på Mattias Beijmo som berättar om säkerhet på internet och EU:s lagstiftning kring detta. Johan Sundqvist håller invigningstal för DigidelCenters nya rum. Framför honom sitter en publik.
Två personer syns suddigt framme på en scen. I förgrunden syns publiken bakifrån. Det är Hjärnkoll Västernorrland och 1177 som föreläser. Närbild på välfärdsteknik såsom digitala dörrlarm och lås, fallkameror och dylikt.

 

Sök

Språk