Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2021 är det 76 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras på Härnösands bibliotek utställningen Motstånd. Utställningen hänger i Sambibliotekets fönster på plan 2 under perioden 27 januari – 5 februari 2021. Det går alltså bra att ta del av utställningen om en står utanför huset. Utställningen finns också att se i våra närbibliotek i Ramvik och Viksjö.

Minnesceremonin 2021 blir digital

I år anordnar Forum för levande historia en digital minnesceremoni för Förintelsens offer – ceremonin den 27 januari sänds live med tal, musik och ljuständning direkt från Eric Ericsonhallen i Stockholm. Den ersätter ceremonin som tidigare år hållits på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Deltar gör bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén.

Ni kan följa minnesceremonin klockan 17.00-18.15 online på Forum för levande historias hemsida eller deras Facebooksida. Ceremonin sänds även på SVT Forum på svtplay.se/forum.

Sök

Språk