Hur du kommer igång och startar en podd

Idag har poddindustrin växt fram och nått ut till fler men det kan vara svårt att veta vart man ska börja om man vill skapa en podd. I den här artikeln finns det tips för att komma igång.

Härnösand bibliotek erbjuder teknik och gratisappar för bättre förutsättningar att utvecklas inom poddvärlden. Exempelvis erbjuds appen Anchor, som är en gratisapp som är enkel att förstå sig på. Appen erbjuder simpel redigering där man kan justera ljudklipp, samt lägga in olika ljud för att få en livligare podd. Anchor är skapad av Spotify, därför kan du enkelt distribuera din podd även till andra poddplattformar.

Till att börja med är de bra att börja ladda ner appen. Testa dig fram så du får en förståelse för appen och alla funktioner. Testa spela in och redigera så är de enklare att komma igång.

När appen är nerladdad kan man planera det man vill prata om. Man kan podda tillsammans med någon om man vill föra en dialog och ta upp något man tycker är intressant att prata om. Det kan vara vad som helst. Det blir lättare och roligare att prata om något man själv är intresserad av. Det kan vara bra att anteckna om ämnet du vill prata om. Om man vill spela in podden i hemmet så är det bra att använda mjuka ljudabsorberande material för att isolera ljudet. Att isolera ljudet innebär att man minskar ljudets spridning så att ljudet blir tydligare. Det kan man få till genom att sitta i en garderob med kläder runt, eller använda sig av tjocka mattor, tyg och gardiner.

Om du vill slippa att klämma in dig i en garderob så erbjuder Härnösands bibliotek en studio där det finns poddmick och ipad tillsammans med ljudabsorberande väggar för att få en högre ljudkvalitet på podden. Det är helt gratis att ta del av studion men du måste vara 13 år och ha ett lånekort.  När du är i studion är de bra att testa mikrofonen innan inspelning. Sedan när du pratar till micken så sitt ganska stilla och ha ett litet avstånd mellan dig och micken för bästa möjliga ljud. Efter inspelningen är det bara att börja redigera och ladda upp.