Så kan du använda biblioteket i sommar

Så kan du använda biblioteket i sommar

Under sommaren omlokaliserar Härnösands bibliotek sin verksamhet på grund av en omfattande renovering av Sambibliotekets vackra trägolv. Här får du all information om var du kan låna böcker, hur du kan låna e-böcker och e-ljudböcker, hur du gör för att strömma gratis film, var du kan läsa dagstidningen och hur du får tag på personal under perioden.

Här hittar du också information om våra närbibliotek som är öppna hela sommaren, och dessutom har utökade bemanningstider. Klicka på önskad genväg i listan nedan för att snabbt komma åt den information du söker.

Låna böcker

Närbiblioteken

Under hela perioden 13 juni – 21 augusti har vi utökade bemanningstider på våra närbibliotek i Ramvik och Viksjö. Vill du strosa bland hyllor och välja dina sommarböcker gör du det här.

På båda dessa bibliotek har du tillgång till massor av sommarläsning, en lekfull plats för barnen, öppen surfdator, wifi, arbetsplatser, mötesbord för 8–10 personer och enklare pentry med kaffekokare och vattenkokare.

Här hittar du öppettider och mer information om Ramviks bibliotek
Reseinformation till Ramvik

Här hittar du öppettider och mer information om Viksjö bibliotek
Reseinformation till Viksjö

Meröppet

Visste du att du över 18 kan få tillgång till våra närbibliotek även när de är obemannade? Kom in på biblioteket med en giltig legitimation för att skaffa ett meröppet-kort som gör att du kan komma in på närbiblioteken och låna dina böcker när det passar just dig.

Läs mer om meröppet här

Utlåningsställen och sommartorg

Lånar du hellre din läsning för en spontan fikastund i solen, eller vill låna i ditt närområde? Njut av sommaren med oss i både landsbygd och i stadskärnan. Vi har ett gäng utlåningsställen runt om i kommunen, och under sommaren utökar vi antalet med fler bokholkar i centrala delarna av Härnösand. Låna en bok från bokskåpen på sommartorgen och ställ tillbaka i ett skåp eller en holk när du är klar. Alla utlåningsställen fylls på vid behov hela sommaren.

Gillar du att tävla? Ta en #Holkie och lägg ut i sociala medier så är du med och tävlar om fina bokpriser. Ta en bild vid en bokholk eller annat utlåningsställe och tipsa om en bok du läser i sommar, eller en plats du gärna läser på. På det viset delar du med dig av läsinspiration, och kanske hjälper du också någon annan att hitta till ett utlåningsställe de ännu inte upptäckt.

De mest kreativa bokholkstipsen belönas med en bok och utses när Sambiblioteket öppnat igen. Vinnarna meddelas via de sociala medier de publicerat sitt bidrag i. Kom ihåg att du behöver ha ett öppet konto eller följas av biblioteket för att vi ska kunna se ditt bidrag.

Karta över alla ordinarie utlåningsställen finns här

Information om sommartorgen och var de finns hittar du här

Önska böcker du saknar

Vilka böcker vill du ska finnas på ditt bibliotek i höst? Passa på att använda dina möjligheter att påverka! Du kan alltid lämna förslag på medier som du skulle vilja låna. När du loggat in på vår webb syns ett formulär där du kan fylla i ditt förslag. Du får ett meddelande om det du föreslagit köpts in och det kommer automatiskt att reserveras för dig.

Lämna inköpsförslag här

Läs, lyssna och strömma

Läsa och lyssna digitalt

Om du hellre läser digitalt i sommar har vi utökat antalet lån till hela 8 lån per månad på vardera av våra e-bokstjänster. Om du har båda apparna, Libby och Biblio, kan du alltså låna upp till 16 e-böcker och/eller e-ljudböcker varje månad!

Vill du läsa böcker på andra språk? På Världens bibliotek finns ett stort utbud av läsning på en mängd olika språk helt gratis, och du kommer åt allt direkt från din mobil, surfplatta eller dator.

Läser du helst tidningar och tidskrifter under sommarlata dagar? Det kan du också göra digitalt via Pressreader. Ladda ner appen och öppna den medan du är ansluten till kommunens fria wifi (#Harnosand Free Wifi) och läs fritt i 3 dagar.

Läs mer om hur du använder Pressreader här

Här hittar du information om var du hittar kommunens wifi

Läs mer om digital läsning här

För barn finns appen Bibblix med en mängd digitala barnböcker att läsa direkt i mobiltelefon eller surfplatta.

Läs mer om Barnens e-bibliotek här

Strömma film

Du kan också strömma film genom våra filmtjänster, Cineasterna och Viddla. Allt du behöver är ett lånekonto och en nätanslutning. Vi erbjuder 4 filmer per månad per tjänst – så det kan gott få regna upp till 8 kvällar varje sommarmånad!

Läs mer om våra filmtjänster här

Låna dator, skriva ut eller läs dagstidningen

Datorer, utskrifter, kopiering och scanning

Behöver du låna en dator för att utföra digitala ärenden, skriva ut, kopiera eller scanna?

Hos Servicecenter finns möjligheten under hela tiden biblioteket omlokaliseras från Sambiblioteket. Här kan du låna en dator och göra dina ärenden upp till en timme per dag samt få hjälp att skriva ut, kopiera och scanna dina dokument.

Servicecenter har öppet alla vardagar 8.00–16.30.

Under de stökigaste renoveringsveckorna omlokaliserar även Servicecenter till tillfälliga lokaler i Johannesbergshusets reception på andra sidan stadsparken.

Servicecenter hittar du här under renoveringsperioden:

13 juni – 23 juni Sambiblioteket
27 juni – 7 augusti Johannesbergshuset
8 augusti – 19 augusti Sambiblioteket

Läs mer och håll dig uppdaterad om Servicecenter här

Läsa dagstidningar

Dagstidningarna kommer även de att hanteras tillfälligt av Servicecenter. Dem hittar du på sin vanliga plats medan Servicecenter har öppet i Sambiblioteket, och i Johannesbergshusets reception när Servicecenter är tillfälligt omlokaliserade. Se ovanstående rubrik för information om Servicecenters öppettider och placering.

Kontakta och besök oss

Personal under sommaren

Bibliotekspersonal kommer att finnas i tjänst under hela sommaren. Under renoveringsperioden utökar biblioteket bemanningen på närbiblioteken i Ramvik och Viksjö.

Bemanningstiderna på närbiblioteken 13 juni – 19 augusti:

Ramviks bibliotek
Måndag 10.00–12.00, 13.00–15.00
Tisdag 15.00–18.00

Viksjö bibliotek
Onsdag 15.00–18.00
Torsdag 10.00–12.00

Övrig tid under sommarveckorna kommer att ägnas åt våra utlåningsställen och pop up-verksamhet.

Kontakta personal

Vill du fråga något eller få information direkt från personal går det att kontakta oss per telefon eller mail under hela perioden. Eftersom vår personal vistas mycket på vägarna i vår bokbil har vi telefontid när vi bemannar närbiblioteken.

Telefontider
Måndag 10.00–12.00, 13.00–15.00
Tisdag 15.00–18.00
Onsdag 15.00–18.00
Torsdag 10.00–12.00

Telefon
0611–865 97

E-post
bibliotek@harnosand.se

Vi svarar så skyndsamt vi kan på alla era frågor.

Information på fler språk

Här hittar du informationen ovan på andra språk. Klicka på ditt språk i listan för att komma till översättningen.

Information in English

المعلومات باللغة العربية

اطلاعات به فارسی

Wargelin

Інформація на українскій мові

Sök

Språk