Samernas nationaldag 6 februari

Samernas nationaldag 6 februari

Sámi álbmotbeaivi (nordsamiska)! Eller Sámij álmmukbiejvve (lulesamiska)! Sämij älbmukbäjjve (pitesamiska)! Eller Saemie åålmegebiejjie (sydsamiska), för all del! I vilket fall som helst är det Samernas nationaldag, och vi uppmärksammar detta med några tips på samiska.

Samernas nationaldag firas i år för 30:e gången i ordningen, och Härnösands bibliotek passar på att lyfta en två härliga tips på samiska.

Först ut smyger vi ut ordet om våra språkväskor innehållande böcker på två av våra nationella minoritetsspråk – finska och samiska. I den samiska väskan finns bilderböcker på lulesamiska, sydsamiska och nordsamiska (varav en på flera samiska språk samt svenska) samt bilderböcker på svenska som handlar om samer och den samiska kulturen. I väskan hittar du också instruktioner till den samiska jagaleken Rävhagen, och information om appen Bläddra som du kan läsa mer om nedan. Väskan finns att låna inom kort.


Vårt andra härliga lästips på samiska är egentligen ett helt litet bibliotek! Appen Bläddra är en e-boksapp med böcker för vuxna, barn och unga på våra nationella minoritetsspråk. Appen är helt gratis och du kan ta del av hela innehållet utan lånekonto eller annat inlogg.

I appen finns just nu böcker på följande språk:

  • Meänkieli
  • Romani chib
    Arli, kale, kelderash, lovari och svensk romani
  • Samiska
    Lulesamiska, nordsamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska

Det långsiktiga målet är att även litteratur på finska och jiddisch ska finnas tillgängligt i Bläddra.

Läs mer om hur du använder Bläddra här.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om Bläddra på Kungliga bibliotekets webb.

Sök

Språk