Tove Alsterdal och Alex författarlexikon bjöd på helkväll

Vårens All Digital Week rivstartade måndagen 28 mars. På Härnösands bibliotek bjöds på ett arrangemang där besökaren först fick lära sig om bibliotekets e-tjänst Alex författarlexikon och sedan fick följa med på vindlande resa genom Tove Alsterdals författarskap.

Litteraturkonsulent Cecilia Dahlbäck på Regionbibliotek Västernorrland och Erik Byström, redaktör för Alex Författarlexikon, tar med oss på en genväg till att bli litteraturexperter på rekordtid. Så enkelt är det att använda Alex sökmöjligheter och få fram översatt ukrainsk litteratur, eller en lista på alla författare som fötts i Härnösand och vilka priser som kvällens gäst Tove Alsterdal mottagit. Läs mer om Alex författarlexikon och bibliotekets andra databaser här.

När sedan Tove själv tar över ordet, så får vi följa med på en vindlande resa genom hennes författarskap, mellan olika kontinenter och konflikthärdar, om orsaker och konsekvenser i det enskilda livet och på samhällsnivå, för att sedan landa i Ådalen. Det handlar om generationer av minnen och glömska, om ett Ångermanland som besjälas av människors berättelser och om att skriva fram ett landskap och dess historia.

Och vi behöver inte vänta länge tills trilogin om polisassistenten Eira Sjödin i Kramfors får sin fortsättning. Innan dess får vi hålla ångan uppe genom att ta del av fler närodlade berättelser och besöka den nya litteraturfestivalen Mittlitt, som ser dagens ljus i Sollefteå under hösten 2022.

Missade du denna helkväll? Då har du tur, för det hela finns inspelat och går att avnjuta på här på Härnösands youtubekanal fram till 2 maj. Så passa på!

All Digital Weeks är en årlig europeisk kampanj för ökad digital inkludering. Kampanjen pågår över hela Europa mellan 15 mars och 15 april.