Valet 2022

Valet 2022

På Sambiblioteket kan du förtidsrösta från 24 augusti. Här har biblioteket samlat tips och länkar för dig som ska rösta i valet 11 september.

Sambiblioteket är utsett som lokal för förtidsröstning, vilket innebär att Härnösands bibliotek har begränsade möjligheter att informera om valet. Partipolitisk information får nämligen inte finnas i samma lokaler där det samtidigt pågår röstning.

Vi svarar gärna på frågor om demokrati, om hur det går till att rösta eller om var du själv kan leta rätt på det du söker.

Här har vi satt ihop en lista på sidor där du kan hitta bra och lättillgänglig information från betrodda källor.
 

 • Valmyndigheten
  Valmyndighetens egna webbplats. Här finns allt från information om när och hur du röstar, till hur mandat fördelas eller valresultat tidigare valår.
   
 • 8 sidor
  Tidningen 8 sidors egen sida för politik på lätt svenska. Här kan du också ladda ner en bok om valet. Den är gratis och handlar om hur valet går till, men innehåller också lite om vad partierna tycker i vissa frågor.
   
 • Sveriges Riksdag
  Riksdagens webbplats med viktiga datum och information om hur valet går till i fler avseenden. Här hittar du både lättlästa versioner och teckenspråkstolkade filmer.
   
 • Valkompass
  Om du har svårt att bestämma dig för vilket parti du vill rösta på kan det vara bra att testa en valkompass eller två. På bibblan har vi testat många valkompasser och här listar vi två som vi kan rekommendera:
  ​​​​​​

Det är mycket information, både fejk och sann, som cirkulerar i medier och sociala medier i valtider. Om du vill veta mer om hur du orienterar dig bland allt som sprids kan du läsa våra tips om källkritiskt tänkande.

Mer om källkritik hittar du här. 

Sök

Språk