Regnbågsveckan 2020

Regnbågsveckan 2020

Den 16-21 november är det dags för Regnbågsveckan igen! Alla människor har lika rättigheter och ska ha samma möjligheter oavsett sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. Under veckan lägger biblioteken i Västernorrland extra fokus på HBTQI-frågor.

Härnösands bibliotek kommer under årets Regnbågsvecka fokusera på möten i mindre grupper för att skapa intressanta diskussioner. Samtalen kommer att handla om normer, identitet och samhällsförhållanden kring kön, könsuttryck och sexualitet.

- Det blir bland annat en killmiddag, tjejmiddag och en queerbrunch där vi samlas kring mat och diskussion, säger Stefan Grip, bibliotekarie på Härnösands bibliotek och samordnare av Regnbågsveckan.

Det kostar 50 kronor att delta på en middag/brunch och man måste anmäla sig. Anmälan görs via Studieförbundet Bilda som också är medarrangör. Lättast hittar man till anmälan genom att gå vidare till hela programmet för veckan lite längre ner i artikeln.

Tjejmiddagen kommer att hållas veckan efter, den 25 november, på den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Frida Persbo från Härnösands kvinnojour kommer att leda samtalet under middagen.

- Härnösands kommun har infört en nollvision mot våld i nära relationer. Med tjejmiddagen vill vi öppna upp för samtal kring ämnet oavsett erfarenheter. Vi pratar också om jämställdhet och feminism, men utrymme finns för samtal om allt mellan himmel och jord som berör tjejer och kvinnor, säger Stefan Grip.

Under veckan får biblioteket även besök av Hector Brännlund från Idol som uppträder med egna låtar, passar för hela familjen. Det också fritt att regnbågspyssla i Verkstan hela veckan. Biblioteket har även ett särskilt program för inbjudna förskolor där barnbibliotekarier berättar normbrytande sagor. På Brygghuset by the park kan man köpa regnbågsfika hela veckan. 

Här hittar du hela programmet för Regnbågsveckan på Härnösands bibliotek.

För fjärde året i rad hålls nu Regnbågsveckan. Initiativet kom från folkbiblioteken i länet år 2016 och flera andra aktörer har anslutit sedan dess. Biblioteken i Västernorrland arrangerar veckan i samarbete med Folkbildning Mittnorrland, Scenkonst Västernorrland och Regionbibliotek Västernorrland. Välkommen under vecka 47, 16-21 november!

Du har rätt att vara du!

Search the catalogue

Language