Vanliga frågor

Här får du svar på de vanligaste frågorna som ställs på biblioteket. 

Ja, för en kostnad på 10 kronor. Men om du har ett personnummer, så behöver du inte kortet. Då kan du låna med ditt personnummer (ÅÅMMDDXXXX) istället för ditt kort. Tänk på att kontakta biblioteket och spärra ditt kort om du tappat det.

Du kan låna hur många fysiska böcker du vill utan begränsning, men du kan bara låna fem TV-spel åt gången. Du kan låna max två e-böcker eller e-ljudböcker per sju-dagars period i appen Biblio och fem e-böcker och fem e-ljudböcker per månad i appen Libby. Du kan låna fyra e-filmer per månad.

Du kan låna om själv om du loggar in på Mina sidor på vår hemsida. Du kan också göra det i låneautomaterna, eller be personalen om hjälp. En bok som lånats till dig från ett annat bibliotek kontaktar du oss på biblioteket för att låna om.

Det går inte att låna om böcker om någon annan står i kö på dem, eller om du redan har lånat om dem fem gånger. Om du vill låna om en bok längre, får du komma in på biblioteket och lämna tillbaka boken innan du lånar den igen. Fjärrlånade böcker måste du alltid kontakta biblioteket för att få låna om.

Man kan låna två e-böcker per 7-dagarsperiod i appen Biblio och fem e-böcker och fem e-ljudböcker per månad i appen Libby.

Gå till sidan Våra bibliotek och klicka på det bibliotek du är intresserad av att veta öppettiderna för. 

Du kan betala med kort, kontanter och Swish i bibliotekets reception.

Du kan ansöka om lånekort online eller på plats i biblioteket. Du behöver komma till biblioteket och visa upp giltig legitimation. Till exempel pass, körkort eller LMA-kort. Är du under 18 år behöver du målsmans underskrift (du kan hämta ett ansökningsformulär i receptionen), eller att en målsman följer med dig till biblioteket. 

Till ansökan om lånekort.

För att kunna läsa och lyssna på din mobil eller surfplatta, behöver du antingen appen Biblio eller Libby. Instruktioner för dessa och mer information finns här på hemsidan under fliken e-biblioteket.

Det beror på vad du har lånat, och hur sent du lämnar tillbaka det.

Till exempel är förseningsavgiften för en bok 1 kr/dag, medan avgiften för DVD-filmer/TV-spel är 5 kr/dag. Barn får inga förseningsavgifter, och det blir ingen avgift för försenade barnböcker.

Här hittar du alla avgifter på biblioteket.

Nej, inte om du återlämnat det försenade materialet. Men om avgiften är på mer än 100 kronor kan du inte låna mer innan avgiften är betald.

De försvinner automatiskt efter 28 dagar. Det går inte att lämna tillbaka dem tidigare.

Ja, vi har böcker på olika språk för både barn och vuxna.

Kontakta oss på biblioteket så får du veta vad du ska göra. Personalen kan hjälpa dig att låna om boken om du behöver mer tid att leta. Är boken helt borta kommer du behöva betala en avgift.

Det beror på vad du lånat. Du kan se lånetiden på ditt kvitto, eller genom att logga in på hemsidan. Det mesta har en lånetid på fyra veckor. DVD-filmer, TV-spel och vissa kursböcker har en lånetid på två veckor. Är du osäker på när du ska lämna tillbaka något, kan du också fråga personalen.

Den bok som är reserverad till dig är kopplad till ditt kort. Den går bara att låna med ditt kort/personnummer och PIN-kod. Tänk på att du har 5 arbetsdagar på dig att hämta din reservation, därefter går den vidare till nästa person i kö.

Du kan själv reservera på vår hemsida. Tryck på hänglåset uppe till höger, och logga in med dina uppgifter. Leta fram boken du vill ha, och tryck ”Reservera”. Eller så kan du kontakta personalen och be att de hjälper dig.

Om boken är utlånad kan du ställa dig i kö (reservera boken). Har vi inte boken kan du lämna ett inköpsförslag, då kanske vi kan köpa in den. Ibland går det att fjärrlåna boken från ett annat bibliotek.

Det kan bero på att ditt korts giltighetstid har gått ut. Bibliotekskortet gäller i 2 år åt gången, sen måste giltighetstiden förlängas. Kontakta personalen så ordnar vi det.

Sök

Språk