Fjärrlån

Har biblioteket inte boken du vill låna? Vi kan låna böcker från andra bibliotek. Det kallas för att göra ett fjärrlån. Det går också att beställa artiklar ur tidningar och tidskrifter.

OBS! Från och med den 16 maj är det inte längre möjligt att beställa fjärrlån genom Härnösands bibliotek, detta på grund av omlokaliseringen i sommar. Vi beklagar eventuellt besvär detta kan innebära. Möjligheten till fjärrlån öppnar igen samtidigt som biblioteket i Sambiblioteken 22 augusti.

Att beställa böcker från andra bibliotek inom Norden kostar 20 kronor per bok, även om du inte hämtar den. Prata med personalen på biblioteket eller gör en beställning själv direkt på internet, antingen via Libris eller via ett formulär (läs mer nedan).

Biblioteket garanterar inte att det du önskar går att låna in. Ibland väljer vi att köpa boken istället för att låna in den. Den inköpta boken reserveras då till dig och du får ett meddelande när du kan hämta den.
 

Via Libris

Libris är Sveriges nationella bibliotekskatalog. Där kan du själv söka upp böcker och beställa så de levereras till biblioteket. Instruktioner på hur du gör finns i denna video:

 

Via formulär

Du kan göra en beställning genom att logga in på dina sidor (längst upp till höger på sidan) och sedan fylla i formuläret nedan. Fyll i så många uppgifter som du kan. Skriv till exempel om du behöver ha en viss upplaga eller utgivningsår.

Omlån av fjärrlån

Olika bibliotek har olika regler för omlån. Det är inte säkert att omlån alltid kan göras. Om så kallad öppen lånetid gäller kan du ha boken tills den krävs in för annan låntagare.

Studentinformation

Studentlitteratur lånas i många fall enbart ut till sina egna studenter/distansstudenter. E-böcker, artiklar, databaser och tidskrifter fjärrlånas inte. Det lånar du istället med hjälp av studentportalinlogg eller liknande. Kontakta din skola om du vill veta mer.

Köpa egna böcker?

Bokhavet

Bokborsen.se

Kurslitteratur.se

Sök på Google på till exempel ”begagnad kurslitteratur” så får du upp ett antal sajter.

Sök

Språk