Sök

Nyhetsarkivet

Utförsäljning av äldre tidskrifter

Varje år rensar vi ut en mängd äldre årgångar av tidskrifter för att få plats med nya, och utförsäljningen har blivit mer efterfrågad för varje år som gått. På måndag 20 mars kl 10.00 är det dags!

Några nyheter som kan vara bra att ha koll på!

Under vecka 9 händer det mycket nytt på biblioteket. Slopade övertidsavgifter, längre lånetider och nytt utskriftssystem till exempel. Här kan du läsa om alla förändringar.

Samernas nationaldag 6 februari

Sámi álbmotbeaivi (nordsamiska)! Eller Sámij álmmukbiejvve (lulesamiska)! Sämij älbmukbäjjve (pitesamiska)! Eller Saemie åålmegebiejjie (sydsamiska), för all del! I vilket fall som helst är det Samernas nationaldag, och vi uppmärksammar detta med några tips på samiska.

Nytt avsnitt av Ofiktion

Äntligen ett nytt avsnitt av vår podd Ofiktion! Temat denna gång är musik.

Träffa bibblans praktikant Amer

I mer än tre månader har Amer praktiserat på biblioteket, så nu var ett porträtt faktiskt på tiden. Text på både svenska och arabiska.

Fixa körkortet med Trafiko!

Alina håller på att ta körkort och klarade nyss teoriprovet med hjälp av bibliotekets digitala tjänst Trafiko. Vi ställde några frågor till Alina för att få veta mer om hur hon använder Trafiko.

God helg önskar Härnösands bibliotek

Och förutom att framföra våra varmaste högtidshälsningar vill vi förstås informera om hur du kan besöka samt använda biblioteket på andra sätt under helgerna.

Dans bland hyllorna igen

Ännu en gång gästar Norrdans biblioteket inför turnén av föreställningen If Only I Knew. Tisdag 29 november kan tyst dans pågå lågintensivt bland bokhyllor och besökare mellan ungefär 11.30–17.30.

Regnbågsveckan Västernorrland 2022

Under vecka 47 går Biblioteken i Västernorrland ihop och anordnar den årliga Regnbågsveckan i samarbete med flera aktörer och föreningar runt om i länet. Här kan du läsa mer om varför, och om vad som händer under årets vecka.

Koreansk populärkultur är större än någonsin

Är du en av dem som fått upp ögonen för den fantastiska koreanska kulturen eller som kanske bara vill förstå varför vissa helt plötsligt använder sig av uttryck som aigo 아이고 eller daebak 대박?

Prata om livet med hjälp av litteraturen

Är du intresserad av att prata om några av livets outtömliga ämnen tillsammans med andra? Biblioterapi kallas formatet, och fungerar ungefär som en bokcirkel utan hemläxor, där gruppdeltagarnas personliga erfarenheter ligger till grund för samtalen.

eMedborgarveckans höjdpunkter

Så har ännu en späckad eMedborgarvecka passerat, med finalen Digitalidag under fredagen. Här kan du läsa mer om aktiviteterna och föreläsningarna som blev succé!

Vårens digitala programverksamhet

Kom, lär, skapa och utveckla dig tillsammans med oss så upptäcker vi den digitala världens vindlande möjligheter tillsammans. Hela programmet hittar du här.

Ofiktion - Del 13. Hjälp dig själv

Anna och Airi är tillbaka efter sommarens uppehåll och diskuterar böcker som ska hjälpa den mentala hälsan.

Vi samlar alla e-bokslån i mobilen på samma ställe!

Ökad tillgång och bättre utbud, men allt i en och samma app.

Utforska våra närbibliotek

Visste du att du kan ha tillgång till våra närbibliotek alla dagar i veckan mellan 8.00 och 21.00 året om? Titta på våra korta filmer om närbiblioteken i Ramvik och Viksjö och se hur biblioteken kan nyttjas på bästa sätt.

22 augusti öppnas grindarna till biblioteket igen

Efter 10 långa veckor av renovering och omlokaliserad verksamhet kan vi äntligen välkomna besökarna tillbaka till Härnösands bibliotek!

Valet 2022

På Sambiblioteket kan du förtidsrösta från 24 augusti. Här har biblioteket samlat tips och länkar för dig som ska rösta i valet 11 september.

Rapport från Summer Vibes – en festival för unga, av unga

En av våra sommarjobbare delar med sig av sina upplevelser av festivalen Summer Vibes som initierades och arrangerades av ungdomar.

Ta en #Holkie

Inspirera, tävla och vinn

Ofiktion - Del 12. Att resa

Airi och Anna pratar om reseguider, tåghistoria och om att cykla jorden runt.

Läsäventyr till sjöss

Bibblan lättar ankar och bjuder in barn 6–11 år och deras vuxna på ett bokäventyr på turbåten Ådalen III. Skepp o’hoj! OBS Fullbokat!

Så kan du använda biblioteket i sommar

Under sommaren omlokaliserar Härnösands bibliotek sin verksamhet på grund av en omfattande renovering av Sambibliotekets vackra trägolv. Här får du all information om var du kan låna böcker, hur du kan låna e-böcker och e-ljudböcker, hur du gör för att strömma gratis film, var du kan läsa dagstidningen och hur du får tag på personal under perioden.

Seniorservice blev BonusBibblan – utvecklingskedjan när den är som bäst

Seniorservice var ett av många projekt som drivits i bibliotekets regi. Målet med projekten är oftast att i slutänden införliva dem i ordinarie verksamhet, men ibland förvandlas de till någonting ännu bättre efter vägen.

25-27 april är biblioteket stängt.

Härnösands bibliotek samt närbiblioteken i Ramvik och Viksjö byter biblioteksdatasystem, vilket innebär att det kan komma att påverka dig som besöker oss.

Öppettider i påsk

Palmsöndagen är här, och det är hög tid att flagga för våra öppettider under påsken. Ingen vill väl överrumplas med en låst dörr mellan sig och sin påskekrim?

Studion är invigd!

Härnösands biblioteks musik- och poddstudio har äntligen kommit i bruk på riktigt efter pandemin, och firar gör vi med en filmpresentation av projektet Studion.

Ofiktion - Del 10. Barns läsning och barnböcker. Gäst Agneta Söstram Bylund

Vill du får tips om hur du kan hjälpa ditt barn med dess läsande? Anna har ett samtal med Agneta Söstram Bylund, (ledde det läsfrämjande projektet Bokstart) om just såna böcker, men även några som är mera bok- och författarrelaterade.

ALL DIGITAL Week där vi lyfter kunskaper om digitala tjänster

ALL DIGITAL Weeks är en europeisk kampanj där vi lyfter kunskaper om digitala tjänster. Du som är digital nybörjare eller nyfiken på att lära dig mer är varmt välkommen till våra evenemang från måndag 28 mars till och med fredag 1 april

Kom igång att skapa musik eller spela in en podd i bibliotekets studio

Det ska vara enkelt att få tillgång till teknik och ett rum att hålla till i för alla som vill skapa musik eller spela in en podd. Därför finns det nu en inspelningsstudio på Härnösands bibliotek

Källkritik

Källkritiskt tänkande i oroliga tider

Bokstart Härnösand – från projekt till etablerad verksamhet

Projektet Bokstart ingår nu i vår ordinarie biblioteksverksamhet, och det firar vi med filmvisning.

Ofiktion - Del 9 Bilar och andra fordon

Anna och Airi är äntligen tillbaka! I det här avsnittet diskuterar de allt från gamla reparationsböcker till filmbilar och flygvärdinnor.

Bokrea på biblioteksvis

Biblioteket hakar på årets bokrea och säljer ut gallrade böcker och tidskrifter.

Hjälp oss göra biblioteket ännu bättre

Har du tankar eller åsikter om hur biblioteket ska utveckla sin verksamhet? Ta chansen att påverka genom att besvara denna korta enkät. Tack!

Ofiktion - Del 8 Är det jul nu igen

Nu när julen är runt knuten pratar Airi och Anna om olika faktaböcker med jultema. Allt från män och julböcker, till juldukar och julkyrkor.

Regnbågsfärgad föreställning för lika och olika förskolebarn

Inbjudna förskolegrupper fick under Regnbågsveckan ta del av musiklekföreställningen LIKA-OLIK av Musik & Teater Kraxi i Stjärnans hus.

Ofiktion - Del 7 HBTQ+

Airi och Anna poddar på och i det här avsnittet diskuteras faktaböcker och annat med tema HBTQ+

3-årskalas på Härnösands bibliotek

De första Bokstartsbebisarna i Härnösands Bokstartsprojekt har hunnit bli tre år, och det firades på bibblan med ett kalas.

Regnbågsveckan 2021

Vecka 47 är det dags för den årliga Regnbågsveckan som är en regional kampanj för att ge extra utrymme åt queera röster och främja ett inkluderande klimat. Här kan du läsa mer om vad som händer under veckan.

Vårt biblioteksdatasystem uppdateras

Därför kommer flera av våra tjänster vara ur funktion under onsdagen den 10 november.

ÄNTLIGEN!

Äntligen får vi lära känna ännu ett nytt och spännande författarskap!

En hel vecka med digitala satsningar

Mellan 11-17 oktober pågår eMedborgarveckan och under fredagen höjer vi insatserna ytterligare och med Digitalidag. Här kan du läsa mer om vad det innebär och om vad som händer under veckan.

Restriktioner lyfts och vi återgår till det normala

Här kan du läsa vad det betyder på Härnösands bibliotek och om vad som gäller från 29 september och framåt.

Fin utmärkelse till medarbetare på Härnösands bibliotek

Svensk Biblioteksförenings utmärkelse Elefanten 2020 tilldelas Barnrättsombuden i Västernorrlands län.

Härnösands bibliotek uppmärksammas hos Kulturrådet

Den utvecklingsresa biblioteket har gjort med hjälp av Kulturrådets Stärkta biblioteksbidrag har blivit en inspirationsartikel.

Ofiktion - Del 5 EU (Europeiska Unionen). Gäst Tobias Öhgren

Den här gången gästspelar Tobias Öhgren, projektledare för Europa Direkt i Härnösand.

Två sorters läspepp

Johan Anderblad – barnboksförfattare, programledare och dessutom läsambassadör 2017–2019 – kommer till Härnösands bibliotek för två sorters läspepp.

Demokrativeckan: En vandring genom välfärdens kulturarv

Fira demokratins 100-årsjubileum med en rundtur i den svenska demokratins historia!

Ztory upphör

Tidskiftstjänsten Ztory upphör

Vi återgår till ordinarie tider

Hösten är här och det är dags att komma tillbaka till rutinerna. Lördagsöppet, kvällsöppet och ordinarie lånetider är äntligen åter!

Romano textopisac – Skrivtävling: Jag är rom!

Välkommen att delta i en skrivtävling på romani!

Ofiktion - Del 4 Vetenskapshistoria

I det här avsnittet av Ofiktion - en podd från Härnösands bibliotek, pratar Airi och Anna om böcker som tar upp vetenskapshistoria, med fokus på naturvetenskap.

Ost, yoghurt, två deckare, bananer, tomatpuré och något av Edith Södergran...

Hemkörning av böcker tillsammans med beställd matkasse? Under två månader våren 2021 testades erbjudandet i samverkan med mataffären Coop i Brunne.

Ofiktion - Del 3 Katt och hund

I det här avsnittet av Ofiktion - en podd från Härnösands bibliotek, pratar Airi och Anna om katt- och hundböcker.

Nya lånestället i Veda

En tjusig skrotbil är vår senaste "Bokholk"

Ofiktion - Del 2 Friluftsliv

Dags för avsnitt två av "Ofiktion", ett poddradio-program från Härnösands bibliotek. Denna gång behandlas temat Friluftsliv.

Tekniska problem

Just nu går det inte att skicka inköpsförslag eller fjärrlåneansökningar via våra webbformulär.

Ofiktion – ett nytt poddradio-program av Härnösands bibliotek

Airi Palm Borden och Anna Troy diskuterar facklitteratur. Första avsnittet handlar om biografier.

Digitala hörnan-Talböcker

Lär dig mer om talböcker med filmen Digitala hörnan-Talböcker.

Avslut och framtid

Nu avslutas projekt Seniorservice för att utvecklas inom ordinarie verksamhet!

Högtflygande programplaner

Programgruppen har kommit igång med sitt uppdrag. Gruppen har under några digitala möten börjat formulera sin vision inför framtidens evenemang på biblioteket.

Biblioteket öppet igen efter incidenten

Efter ett bombhot riktat mot flera av kommunens administrativa byggnader i Härnösand var Sambiblioteket och området kring huset avspärrat under större delen av dagen och kvällen torsdagen den 20/5.

E-biblioteket på teckenspråk

Teckentolkad information om bibliotekets digitala utbud

Filmtips till Europadagen

Biblioteket firar Europadagen i samband med att vi dessutom fått ett EU-kontor till Härnösand. På filmtjänsten Viddla har vi samlat massor av godbitar från de flesta av EU:s medlemsländer.

Beställning och leverans av boklådor

Äntligen har möjligheter att beställa boklådor kommit i gång. En beställningssida på Insidan är aktiverad och leveranser av lådor har gått ut till boenden. Nu är det bara att beställa!

Studion – en viktig möjlighet för tillväxtavdelningen vid Härnösands kommun

Den nybyggda studion i Härnösands bibliotek kan öka attraktionsvärdet för Härnösands kommun, anser flera av de tillfrågade i en enkät skickad till personalen vid tillväxtavdelningen i Härnösands kommun. Flera svarar också att de kan ha nytta av studion för ljudinspelning och andra typer av inspelningar.

Intervjuer och besök

Mycket givande besök på två av Härnösands äldreboenden. Intervjuer av personalen har hjälpt projektet att hitta tydligare riktning. Många frågetecken har rätats ut för att kunna förbättra vår service till särskilda boenden.

Bokstart i pandemitider

Pausade hembesök på grund av pandemin, men Bokstartspåsarna fortsätter levereras på smittsäkert vis. Samarbetet med kommunens förskolor fortsätter utvecklas och snart får några av förskolorna testa på att ha ett alldeles eget Bokstartsbibliotek.

Böcker och mat i samma påse

Den som beställer mat med hemkörning från Coop i Brunne kan nu få låneböcker från biblioteket i samma påse. Samarbetet ska testas under mars månad.

Användartester – forma efter användarna

I projektet med att ta fram en studio har vi arbetat med användartester sedan november 2020 för att ta reda på användarnas behov. Något som gett insikten i hur värdefullt det är att engagera användarna i processen.

Härnösands bibliotek blir romsk läsambassad

Kulturrådet har utsett Härnösands bibliotek till romsk läsambassad, tillsammans med ytterligare 16 andra bibliotek i landet. Syftet med är att uppmuntra biblioteken att se över sin verksamhet kring minoriteten romer men även andra nationella minoriteter.

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2021 är det 76 år sedan.

Nu funkar Libby/Overdrive

Problemet med Libby/Overdrive är nu löst och funkar som vanligt igen.

Tillfälligt driftstopp

Under kvällen den 8 december mellan kl 22.05-00.05 kommer vår hemsida och vissa av våra tjänster inte att vara tillgänglig.

Ny karta över alla utlåningsstationer i Härnösand

Utöver Härnösands bibliotek och de två närbiblioteken Ramviks bibliotek och Viksjö bibliotek finns flera mindre utlåningsstationer där du kan låna fritt utan lånekort. Böckerna byts ut regelbundet och du hittar läsning för både barn, ungdomar och vuxna.

Demokrativeckan

Demokrativeckan ställer om och blir digital 30 november - 5 december

Barnkonventionen fyller år

Den 20 november fyller barnkonventionen år!

Regnbågsveckan 2020

Den 16-21 november är det dags för Regnbågsveckan igen! Alla människor har lika rättigheter och ska ha samma möjligheter oavsett sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. Under veckan lägger biblioteken i Västernorrland extra fokus på HBTQI-frågor.

Härnösands bibliotek i möte med statsministern

Digital inkludering och hur biblioteken kan minska det digitala utanförskapet, det fick bibliotekschef Susanne Hägglund prata om när hon deltog på ett möte med Nationella innovationsrådet. Ordförande i rådet är statsminister Stefan Löfven och på mötet deltog bland andra landshövdingen Västernorrland Berit Högman och Anders Ygeman energi- och digitaliseringsminister.

eMedborgarveckan

eMedborgarveckan, vecka 41, är en årlig återkommande temavecka med syfte "att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga” och samordnas av Digidelnätverket.

Renovering av Äpplet

Nu är det dags att fräscha upp Äpplet. Det görs av äppelskaparen Tomas Skimutis själv. Medan äppelrenoveringen pågår går det tyvärr inte att krypa in och leka i och runt Äpplet.

Digital@Idag

Den 2 oktober är det Digital@Idag, en ny årlig temadag ”… där målet är att alla som bor i Sverige ska vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen”. Under dagen erbjuder vi tillsammans med olika aktörer intressanta presentationer, föreläsningar och aktiviteter. En dag fylld av inspiration, nya perspektiv och intressanta samtal!

Språk