Sök

Nyhetsarkivet

Användartester – forma efter användarna

I projektet med att ta fram en studio har vi arbetat med användartester sedan november 2020 för att ta reda på användarnas behov. Något som gett insikten i hur värdefullt det är att engagera användarna i processen.

Avslut och framtid

Nu avslutas projekt Seniorservice för att utvecklas inom ordinarie verksamhet!

Barnkonventionen fyller år

Den 20 november fyller barnkonventionen år!

Beställning och leverans av boklådor

Äntligen har möjligheter att beställa boklådor kommit i gång. En beställningssida på Insidan är aktiverad och leveranser av lådor har gått ut till boenden. Nu är det bara att beställa!

Biblioteket helt stängt 8-9 januari

På grund av golvvård i biblioteket fredag 8 januari och lördag 9 januari kan vi inte leverera böcker vid entrén (takeaway). Vi kan tyvärr inte heller besvara telefonsamtal samma dag.

Biblioteket stängt på grund av corona

På grund av de rådande restriktionerna kommer biblioteket att vara stängt för besökare från 19 december till och med 24 januari. Men du kommer fortsatt att kunna låna böcker.

Biblioteket öppet igen efter incidenten

Efter ett bombhot riktat mot flera av kommunens administrativa byggnader i Härnösand var Sambiblioteket och området kring huset avspärrat under större delen av dagen och kvällen torsdagen den 20/5.

Bokstart i pandemitider

Pausade hembesök på grund av pandemin, men Bokstartspåsarna fortsätter levereras på smittsäkert vis. Samarbetet med kommunens förskolor fortsätter utvecklas och snart får några av förskolorna testa på att ha ett alldeles eget Bokstartsbibliotek.

Böcker och mat i samma påse

Den som beställer mat med hemkörning från Coop i Brunne kan nu få låneböcker från biblioteket i samma påse. Samarbetet ska testas under mars månad.

Demokrativeckan

Demokrativeckan ställer om och blir digital 30 november - 5 december

Demokrativeckan: En vandring genom välfärdens kulturarv

Fira demokratins 100-årsjubileum med en rundtur i den svenska demokratins historia!

Digital@Idag

Den 2 oktober är det Digital@Idag, en ny årlig temadag ”… där målet är att alla som bor i Sverige ska vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen”. Under dagen erbjuder vi tillsammans med olika aktörer intressanta presentationer, föreläsningar och aktiviteter. En dag fylld av inspiration, nya perspektiv och intressanta samtal!

Digitala hörnan-Talböcker

Lär dig mer om talböcker med filmen Digitala hörnan-Talböcker.

E-biblioteket på teckenspråk

Teckentolkad information om bibliotekets digitala utbud

eMedborgarveckan

eMedborgarveckan, vecka 41, är en årlig återkommande temavecka med syfte "att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga” och samordnas av Digidelnätverket.

Film: Cineasterna

Hos filmtjänsten Cineasterna kan du låna film på en dator, smartphone eller surfplatta. Allt som behövs är ett lånekonto. Du får låna högst fyra filmer per månad.

Filmtips till Europadagen

Biblioteket firar Europadagen i samband med att vi dessutom fått ett EU-kontor till Härnösand. På filmtjänsten Viddla har vi samlat massor av godbitar från de flesta av EU:s medlemsländer.

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2021 är det 76 år sedan.

Härnösands bibliotek blir romsk läsambassad

Kulturrådet har utsett Härnösands bibliotek till romsk läsambassad, tillsammans med ytterligare 16 andra bibliotek i landet. Syftet med är att uppmuntra biblioteken att se över sin verksamhet kring minoriteten romer men även andra nationella minoriteter.

Härnösands bibliotek i möte med statsministern

Digital inkludering och hur biblioteken kan minska det digitala utanförskapet, det fick bibliotekschef Susanne Hägglund prata om när hon deltog på ett möte med Nationella innovationsrådet. Ordförande i rådet är statsminister Stefan Löfven och på mötet deltog bland andra landshövdingen Västernorrland Berit Högman och Anders Ygeman energi- och digitaliseringsminister.

Härnösands bibliotek uppmärksammas hos Kulturrådet

Den utvecklingsresa biblioteket har gjort med hjälp av Kulturrådets Stärkta biblioteksbidrag har blivit en inspirationsartikel.

Högtflygande programplaner

Programgruppen har kommit igång med sitt uppdrag. Gruppen har under några digitala möten börjat formulera sin vision inför framtidens evenemang på biblioteket.

Intervjuer och besök

Mycket givande besök på två av Härnösands äldreboenden. Intervjuer av personalen har hjälpt projektet att hitta tydligare riktning. Många frågetecken har rätats ut för att kunna förbättra vår service till särskilda boenden.

Nu funkar Libby/Overdrive

Problemet med Libby/Overdrive är nu löst och funkar som vanligt igen.

Ny karta över alla utlåningsstationer i Härnösand

Utöver Härnösands bibliotek och de två närbiblioteken Ramviks bibliotek och Viksjö bibliotek finns flera mindre utlåningsstationer där du kan låna fritt utan lånekort. Böckerna byts ut regelbundet och du hittar läsning för både barn, ungdomar och vuxna.

Nya lånestället i Veda

En tjusig skrotbil är vår senaste "Bokholk"

Ofiktion - Del 2 Friluftsliv

Dags för avsnitt två av "Ofiktion", ett poddradio-program från Härnösands bibliotek. Denna gång behandlas temat Friluftsliv.

Ofiktion - Del 3 Katt och hund

I det här avsnittet av Ofiktion - en podd från Härnösands bibliotek, pratar Airi och Anna om katt- och hundböcker.

Ofiktion - Del 4 Vetenskapshistoria

I det här avsnittet av Ofiktion - en podd från Härnösands bibliotek, pratar Airi och Anna om böcker som tar upp vetenskapshistoria, med fokus på naturvetenskap.

Ofiktion - Del 5 EU (Europeiska Unionen). Gäst Tobias Öhgren

Den här gången gästspelar Tobias Öhgren, projektledare för Europa Direkt i Härnösand.

Ofiktion – ett nytt poddradio-program av Härnösands bibliotek

Airi Palm Borden och Anna Troy diskuterar facklitteratur. Första avsnittet handlar om biografier.

Ost, yoghurt, två deckare, bananer, tomatpuré och något av Edith Södergran...

Hemkörning av böcker tillsammans med beställd matkasse? Under två månader våren 2021 testades erbjudandet i samverkan med mataffären Coop i Brunne.

Regnbågsveckan 2020

Den 16-21 november är det dags för Regnbågsveckan igen! Alla människor har lika rättigheter och ska ha samma möjligheter oavsett sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. Under veckan lägger biblioteken i Västernorrland extra fokus på HBTQI-frågor.

Renovering av Äpplet

Nu är det dags att fräscha upp Äpplet. Det görs av äppelskaparen Tomas Skimutis själv. Medan äppelrenoveringen pågår går det tyvärr inte att krypa in och leka i och runt Äpplet.

Romano textopisac – Skrivtävling: Jag är rom!

Välkommen att delta i en skrivtävling på romani!

Självservice under torsdag förmiddag

Torsdagen den 17/6 har biblioteket självservice mellan 10.00-12.00.

Sommar på "bibblan"

Passa på att gå in i sommarmood med oss på Härnösands bibliotek!

Studion – en viktig möjlighet för tillväxtavdelningen vid Härnösands kommun

Den nybyggda studion i Härnösands bibliotek kan öka attraktionsvärdet för Härnösands kommun, anser flera av de tillfrågade i en enkät skickad till personalen vid tillväxtavdelningen i Härnösands kommun. Flera svarar också att de kan ha nytta av studion för ljudinspelning och andra typer av inspelningar.

Tekniska problem

Just nu går det inte att skicka inköpsförslag eller fjärrlåneansökningar via våra webbformulär.

Tillfälligt driftstopp

Under kvällen den 8 december mellan kl 22.05-00.05 kommer vår hemsida och vissa av våra tjänster inte att vara tillgänglig.

Två sorters läspepp

Johan Anderblad – barnboksförfattare, programledare och dessutom läsambassadör 2017–2019 – kommer till Härnösands bibliotek för två sorters läspepp.

Vi återgår till ordinarie tider

Hösten är här och det är dags att komma tillbaka till rutinerna. Lördagsöppet, kvällsöppet och ordinarie lånetider är äntligen åter!

Ztory upphör

Tidskiftstjänsten Ztory upphör

Återgår till normal lånetid

Från och med måndag 26 oktober återgår vi till fyra veckors lånetid.

E-böcker och e-ljudböcker: Bibblix

Vill du ha boktips från någon som inte är din förälder eller lärare? Är du 6-12 år? Bibblix är appen för dig! Den passar alla från nybörjarläsaren till bokslukaren. Många av boktipsen i appen är utvalda speciellt till dig som just börjat läsa, oavsett ålder.

Språk