Läsa på olika sätt

För dig som har svårt att läsa finns det talböcker, storstilsböcker och lättlästa böcker som kan underlätta läsningen.

Talböcker

En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text. Talböcker kan inte lånas av alla. Du har rätt att låna talböcker om du har svårt att läsa på grund av till exempel dyslexi, adhd eller synnedsättning.

Vissa talböcker består bara av inläst ljud. Andra talböcker har text och bilder som du kan se på skärmen till din dator eller i mobilen.

Talböckerna kan finnas både som en fysisk skiva som du kan låna på biblioteket eller som en ljudfil som du kan ladda ned till din dator eller din mobil. Det finns mer än 100 000 titlar att välja på. Talböcker laddas ner på hemsidan Legimus  (öppnas i nytt fönster) och sen läser du dem i ett läsprogram. Du kan också föra över talböckerna från datorn och läsa dem i en mp3-spelare eller en särskild talboksspelare. Talböcker kan också laddas ner till en mobiltelefon eller läsplatta via en app som finns för iPhone, iPad och Android och går att installera gratis via App store och Google Play.

Kontakta biblioteket och boka en tid så visar vi hur det går till.  Om du är under 18 år måste du antingen ha med en förälder, eller ha med ett påskrivet intyg hemifrån.

 

Taltidningen Västernorrland

Taltidningen är en inläst tidning utgiven på CD-skiva och utkommer en gång i veckan. 
Den innehåller reportage, intervjuer, information. Taltidningen ges ut av Landstinget Västernorrland och är gratis!  Taltidningen

 

Inläsningstjänst

Inläsningstjänsten läser in material som till exempel tidskriftsartiklar, recept, brev eller protokoll till en DAISY-skiva. Inläsningstjänsten kan användas av alla som har ett läshandikapp Inläsningstjänst 

 

Storstilsböcker

Storstilsböcker är vanliga böcker med större text. De passar för dig med nedsatt syn, som inte vill börja lyssna på talböcker eller ljudböcker. 

 

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker och till nyskrivna romaner. De lättlästa böckerna är grupperade i olika nivåer. En lättläst bok har ett tydligt innehåll, språket är konkret och vardagligt utan att bli färglöst. Böckerna är ofta illustrerade, typsnittet är lättläst och den grafiska formen tydlig med mycket luft kring text och bild.

 

Språk

Härnösands bibliotek

  • Besöksadress/paket: Universitetsbacken 3
  • 871 31 Härnösand
  • Brev: 871 80 Härnösand
  • Reception: 0611-865 30
  • Information plan 2: 0611-865 11
  • bibliotek@harnosand.se

Ramviks bibliotek

Viksjö bibliotek